‘Vrouwen en mannen in gesprek…

Geschreven op 26 november 2011
‘Vrouwen en mannen in gesprek…’
. altijd goed voor een grap of gulle lach. 

door: Alice Zeilinga-Gerritsen

Tip voor de vrouw

Tijdens trainingen, coachgesprekken of in onze praktijk komen we regelmatig situaties tegen, waarin het weer duidelijk wordt dat mannen geheel anders communiceren dan vrouwen. Vrouwen communiceren doorgaans veel meer met hints en signalen i.p.v. dat ze direct en duidelijk uitspreken wat ze willen of verwachten van een ander. Ze vinden dat anderen, en dus ook mannen, die hints en signalen maar moeten snappen. Vrouwen onderling zijn hier wel fantastisch goed in. Ja en ik kan het weten, ik ben zelf een vrouw.

Neem als voorbeeld een vrouw die een boek op de trap legt (met de bedoeling dat de eerst volgende die naar boven loopt, dit boek meeneemt en in de boekenkast zet). De man loopt vervolgens keer op keer de trap op en af en de irritatie van de vrouw stijgt per keer, omdat het boek blijft liggen. De vrouw wordt boos en de man, in totale verwarring begrijpt er niets van.

In de boosheid en de emotie wordt dan vaak uitgesproken wat het probleem is en zo kan de man begrijpen wat hij eigenlijk had moeten raden. Dit nog buiten het feit dat de man wellicht geïrriteerd is naar de vrouw, want; wie legt er nu een boek op de trap… levensgevaarlijk als je daarop stapt…

Kortom: de enige oplossing voor dit en soort problemen is dat de vrouw schakelt naar de communicatiestijl van de ontvanger van haar bericht (lees = de man).

Dus zeg direct en duidelijk wat je wilt. Een man snapt onmogelijk de signalen en hints die je probeert uit te zenden. Voorkom teleurstelling en spreek dan uit dat je een boek op de trap hebt gelegd en dat, als hij eerder naar boven gaat dan jij, je wilt dat hij het boek meeneemt en in de boekenkast zet… Let op: Zeg dat laatste erbij, want anders ligt het boek straks boven aan de trap… 

Het devies: Spreek uit wat je wens is en geloof me, hij zal het met alle plezier doen. Het leven kan zo simpel zijn als je maar bereid bent naar jezelf te kijken!!!!