Leiderschap

is vakwerk!

Goed leiderschap vereist balans in kennis en kunde. Leidinggeven is vakwerk. Het is niet vanzelfsprekend dat ‘de beste leerling van de klas’ automatisch de beste leider is.

En leiderschap begint bij persoonlijk leiderschap!
Recht doen aan uzelf als persoon, vanuit uw uniciteit, -uw kwaliteiten, – uw vaardigheden, -uw verbondenheid met de directe omgeving, maar zeker ook vanuit uw idealen en verlangens, dat is waar het start. En daar zit vaak een groot potentieel.

Leiderschap vereist moed en authenticiteit

Uzelf ontwikkelen kost energie, inzet en is confronterend. Het vergt onder andere daadkracht, doorzettingsvermogen, oprechte aandacht en vooral tijd.

Tegenwoordig ligt de nadruk bij leiderschap op daadwerkelijk verbinding maken met de ander. Het is niet specifiek de kennis maar de kunde en vaardigheid die essentieel is. Het gaat niet over ego’s, maar over het belang van het team, het collectief.

Eén van de oudst bekende geschriften, waarin de essentie van leiderschap staat beschreven is de Tao Te Ching. De tekst stamt uit circa 600 voor Christus. Een citaat:

“De beste leiders zijn zij die door hun medewerkers nauwelijks worden opgemerkt;

Daarna komen de leiders die geliefd zijn en geprezen worden;
Dan komen zij die worden gevreesd;
De ergste leiders zijn zij die worden veracht;

Als je je medewerkers niet vertrouwt, worden ze onbetrouwbaar. De beste leiders doen wat ze zeggen en spreken niet te veel. Als zij hun taak hebben volbracht, zeggen hun mensen:

“Wonderlijk! We hebben het gehaald, helemaal op eigen kracht!”

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Bel mij S.V.P.